لوله پلیکا، یکی از آلیاژهای پلیمری است که می تواند در انتقال آب و فاضلاب مورد استفاده قرار گیرد. البته این لوله دارای کاربردهای زیاد دیگری نیز می باشد. این لوله دارای مزایای زیادی است و با ابعاد های مختلفی تولید می شود و می تواند فشارهای مختلفی را تحمل کند.

پلیکا نام کاشف یک نوع آلیاژ پلیمری می باشد، به همین دلیل لوله های پلیکا نیز به نام کاشف آنها نامگذاری شده اند. لوله پلیکا در موارد زیادی به خصوص تاسیسات ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد و دارای مزایای زیادی می باشد. لوله های پلیکا به دو شکل  pvcوu-pvc  در بازار موجود هستند.

لوله پلیکا چیست

به طور کلی از پودر نرم شده آلیاژ pvc برای ساخت آلیاژu-pvc  استفاده می شود.

تفاوت این لوله ها در این مورد است که لوله هایu-pvc  جدیدتر از لوله های pvc می باشند، این لوله ها مقاومت بیشتری در برابر فشار های مختلف، شکستگی ها و ضربه های ناگهانی دارند و به همین دلیل ماندگاری آنها نیز بالاتر می باشد.

انواع این لوله ها بیشتر در بازار به رنگ های سفید و خاکستری یافت می شوند. این لوله ها دارای خواص خوبی هستند و استفاده از آنها برای بسیاری از مردم مقرون به صرفه می باشد، چون با وجود قدیمی بودن محصولی قابل اطمینان می باشد.

کارخانه های تولیدکننده، این لوله را به سه طریق دورانی، تزریقی و اکستروژن می سازند. اما در بیشتر کارخانه ها از روش اکستروژن برای ساخت این نوع لوله استفاده می شود.

لوله پلیکا چیست

نحوه ساخت لوله پلیکا

برای تولید این لوله باید مراحل مختلفی را گذراند.

کارخانه ها در مرحله اول تولید این لوله ها، ابتدا گاز طبیعی را به خوبی گرم می کنند تا گاز اتیلن تولید شود.

در مرحله بعد کلرید سدیم الکترولیز می شود تا کلر و آب بازی به دست بیاید.

در این مرحله کلر و اتیلن به دست آمده را تحت فشار و گرمای زیادی به وینیل کلرید تبدیل می کنند. مولکول های وینیل کلرید به یکدیگر پیوند می خورند تا پودر نرم شده  pvcبه دست بیاید.

در مرحله آخر هم این پودرهای نرم شده توسط روش های فشاری و یا اکستروژن به آلیاژ u-pvc تبدیل می شوند.

لوله پلیکا چیست

مزایای استفاده از لوله پلیکا

این نوع لوله یکی از قدیمی ترین لوله های تاسیسات ساختمانی می باشد که امروزه نیز از طرفداران زیادی برخوردار است.

استفاده از این لوله به جای بسیاری از لوله های دیگر دارای مزیت هایی می باشد که ما در اینجا به برخی از مهم ترین آنها اشاره می کنیم.

عدم رسوب شدن مواد باکتری زا در آنها:

ضریب اصطکاک و زبری این لوله ها بسیار پایین می باشد، به همین دلیل باکتری های موجود در آب آشامیدنی در آنها رسوب نمی شوند و آب آشامیدنی را آلوده نمی کنند.

مقاومت آن در برابر مواد شیمیایی:

این لوله در برابر بسیاری از مواد شیمیایی مقاوم است و تا رسیدن به دمای 140 درجه سانتی گراد این قابلیت را دارد که با آنها واکنشی نشان ندهد. به همین دلیل در منازل و یا بسیاری از کارخانه ها که در آنها مواد شیمیایی مختلف وجود دارند، از این لوله استفاده می شود.

وزن کم لوله پلیکا:

این نوع از لوله های پلیمری بسیار سبک می باشند و با وجود ضخامت و مقاومتی که در شرایط مختلف از خود نشان می دهند، دارای وزن کمی می باشند. به همین دلیل افراد برای حمل آنها با مشکلی مواجه نمی شوند.

همچنین یادآور می شویم که نصب و اجرای این لوله در ساختمان ها و دیگر مناطق به آسانی صورت می گیرد و افراد کار سختی در پیش ندارند.

مقاومت آن در برابر ضربه ها:

این لوله نسبت به بسیاری از لوله های بتنی که از خاک رس تشکیل شده اند در برابر ضربات مختلف مقاوم تر می باشد و می تواند در برابر ضربه های نسبتا شدید مقاومت کند و نشکند.

استفاده از لوله پلیکا به عنوان یک عایق حرارتی و الکتریکی:

تحمل این لوله در مقابل عبور جریان آب گرم نسبتا خوب می باشد و می توان از این ویژگی آن در بسیاری از موارد استفاده کرد تا گرما را انتقال ندهد.

همچنین در صورت برخورد جریان برق و یا کابل های برق به درون و یا بیرون آن مشکلی ایجاد نمی شود و نیروی برق به دیگر قسمت ها سرایت پیدا نمی کند.

قیمت پایین لوله های پلیکا:

با وجود اینکه امروزه لوله های دیگری مانند پلی اتیلن نیز در بازار موجود هستند، اما چون این آلیاژ با وجود خواص خوبی که دارد، از قیمت پایین تری نیز برخوردار می باشد، دارای خریداران بیشتری است.

مقاومت آن در برابر حریق:

این لوله پلیمری از ترکیباتی تشکیل شده است که قابل اشتعال نیستند، به همین دلیل آتش نمی گیرند و نمی سوزند. دمای اشتعال این لوله 450 درجه سانتی گراد می باشد.

این لوله پلیمری در صورت آتش گرفتن خیلی سریع خاموش می شود و آتش را به نقاط دیگر نمی رساند و مانع پخش آن می شود.

مقاومت آن در برابر زنگ زدگی ها و خوردگی ها:

این لوله پلیمری از ترکیبات شیمیایی زیادی تشکیل شده است، با این حال قرار دادن آن در کنار مواد بازی و اسیدی، سبب خوردگی، زنگ زدگی و سوراخ شدن آن نمی شود.

به همین دلیل در بیشتر موارد از این لوله برای عبور از زیر خاک مناطق مختلف که ممکن است دارای ترکیبات شیمیایی باشند، استفاده می شود زیرا مشکلی ایجاد نمی کند.

برخورداری لوله پلیکا از عمر و ماندگاری بالا:

این لوله دارای طول عمر و ماندگاری بالایی است، زیرا پوسیده نمی شود و دوام بالایی دارد. همچنین این لوله به راحتی منبسط نمی شود و افراد می توانند از این قابلیت، برای استفاده از آن در شرایط جوی بسیار گرم استفاده کنند.

سطح صاف لوله های پلیکا:

این لوله پلیمری دارای سطحی یکدست و صاف و بدون هیچگونه برآمدگی و فرورفتگی می باشد. به همین دلیل مواد عبوری از آن به هیچ وجه رسوب نمی شوند و گرفتگی در لوله ایجاد نمی شود و آب و دیگر سیالات به راحتی جریان می یابند.

عدم تغییر در مزه آب:

همانطور که گفتیم یکی از کاربردهای این لوله ها استفاده از آنها به منظور عبور جریان آب است، این لوله ها هیچگونه تغییری در مزه آب ایجاد نمی کنند و رنگ آن را نیز تغییر نمی دهند.

گفتنی است که این لوله ها دارای قطر بیرونی کمی هستند، به همین دلیل به راحتی در دیوارها و کف ساختمان ها قرار می گیرند.

لوله پلیکا چیست

عیوب لوله پلیکا

هر محصولی پلیمری و غیر پلیمری در کنار مزایایی که دارد از عیوبی نیز برخوردار می باشد.

 یکی از مهم ترین عیوب این لوله ها، شکننده بودن آنها می باشد. این لوله ها نمی توانند فشارهای زیاد را تحمل کنند و می شکنند. همچنین ضربات ناگهانی بسیار شدید نیز می تواند سبب آسیب دیدگی آنها شود.

در این میان سرمای شدید و یخبندان نیز می تواند سبب شکستن این لوله پلیمری شود. همچنین گرمای زیاد البته در درجه های بالا نیز می تواند سبب تغییر حالت این نوع لوله ها شود.

قابل ذکر است که در بسیاری از موارد انعطاف پذیری این لوله ها به نسبت پایین می باشد و در بسیاری از مسیر ها که دارای انحنا هستند، نمی توان از آنها استفاده کرد، زیرا خشک بودن جنس آنها می تواند سبب شکسته شدن آنها شود.

همانگونه که گفتیم این لوله ها خشک و قابل شکستن می باشند. اما از ویژگی مقاومت بالای این لوله های پلیمری نباید به راحتی بگذریم.

به دلیل انعطاف پذیری کم این لوله ها ، باید به طور مداوم از اتصالات مختلف برای وصل کردن و انحنا دادن آنها استفاده کرد.

البته در برخی از موارد کارخانه ها برای انعطاف پذیری بیشتر این لوله ها، در هنگام تولید، مقداری مواد نرم کننده نیز به ترکیبات آنها اضافه می کنند.

معرفی کاربردهای لوله پلیکا

انواع لوله های پلیکا با خصوصیات و ابعاد مختلف، دارای کاربردهای زیادی می باشند که ما در اینجا به معرفی برخی از آنها می پردازیم.

استفاده از لوله پلیکا برای انتقال فاضلاب:

بسیاری از شهرداری ها و تاسیسات ساختمانی از خواص و ویژگی های این لوله ها استفاده می کنند و از آنها برای عبور فاضلاب های حمام ها، آشپزخانه ها و سرویس های بهداشتی بهره می برند.

استفاده از لوله پلیکا برای عبور جریان آب شرب:

در بسیاری از موارد از این لوله ها برای انتقال آب شرب به مناطق مختلف با شرایط جوی متفاوت استفاده می کنند. هر چند که برخی از افراد معتقد هستند که در ترکیبات این لوله ها مقداری فلز سرب موجود است و این فلز ممکن است آب شرب را سمی کند.

استفاده از آن برای انتقال سیم ها و کابل های برق:

ادارات برق و مخابرات از سایز های مختلف این لوله ها برای عبور سیم های برق و کابل های مخابرات استفاده می کنند.

استفاده از این لوله ها برای برخی از مکان های ساختمانی مانند زیرزمین ها یا مکان هایی که سیم ها با آب در تماس هستند، بسیار مناسب می باشد، زیرا محیط داخلی و بیرونی این لوله ها سبب انتقال جریان برق و اختلال در کارکرد سیم ها و کابل ها نمی شوند.

استفاده از آن به عنوان ناودان و یا هواکش:

در بسیاری از تاسیسات ساختمانی از این لوله ها به عنوان ناودان و عبور آب و یا هواکش در خانه و خارج کردن بوها از منزل استفاده می کنند.

ابعاد مختلف لوله پلیکا

لوله های پلیکا با اندازه ها و ضخامت های مختلفی تولید و در بازار به فروش می رسند.

در این میان انواع آنها می توانند مقاومت فشاری مختلفی را تحمل کنند، به همین دلیل در زمان تولید، آنها را به سه دسته لوله هایی که قابلیت تحمل فشار بالا، فشار متوسط و فشار ضعیف را دارند، تقسیم بندی می کنند.

در این میان بیشتر تاسیسات ساختمانی و شهرداری ها از نوع فشار قوی و متوسط این لوله ها برای عبور فاضلاب و آب استفاده می کنند. اما از لوله های فشار ضعیف برای عبور سیم ها و کابل های برق و مخابرات، ناودان ها و تهویه هوا استفاده می شود.

طول هر کدام از لوله های پلیکا که توسط کارخانه های مختلف تولید می شوند، شش متر می باشد و همچنین قطر بیرونی آنها از 16 میلی متر شروع می شود و تا 400 میلی متر ادامه می یابد.

گفتنی است که با توجه به تنوع اندازه های ابعاد این لوله پلیمری، خریداران می توانند با توجه به نوع کاربرد خود، بهترین لوله با بهترین ضخامت و قطر را انتخاب کنند.

روش های اتصال لوله های پلیکا به یکدیگر

همانطور که گفتیم طول این لوله های پلیمری کم می باشد. به همین دلیل باید از وسایل و مواد مختلفی برای اتصال آنها به یکدیگر استفاده کرد.

متخصصان در هنگام اتصال این لوله ها به یکدیگر ابتدا علامت هایی روی لوله ها درج می کنند. سپس برش های لازم را روی آنها ایجاد می کنند و با استفاده از چسب های pvc آنها را به یکدیگر می چسبانند تا خوب محکم شوند و درزی در آنها باقی نماند.

در برخی از موارد نیز از روش پوش فیت برای اتصال لوله ها استفاده می کنند. به همین دلیل انواع زانوها با زاویه های مختلف، سه راهی ها، تبدیل ها، سه راهی های بازدید و … برای اتصال آنها به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند.

نحوه تعیین قیمت لوله پلیکا

عموما این لوله ها نسبت به دیگر لوله های پلیمری دارای قیمت مناسب تری هستند. با این وجود قیمت این لوله ها، بر اساس نوع آنها از لحاظ میزان تحمل فشار ضعیف، متوسط و قوی تعیین می شود.

از دیگر مواردی که می تواند بر قیمت این لوله ها تاثیرگذار باشد، قطر و نوع کاربرد آنها است.

در این میان کارخانه تولیدکننده و نوع استفاده از روش تولید تزریقی، دورانی و یا اکستروژن نیز می تواند بر قیمت این لوله ها تاثیرگذار باشد.

قابل ذکر است که با توجه به استقبال مردم از این لوله ها، کارخانه ها و شرکت های زیادی به تولید این لوله ها مشغول هستند و افراد باید بتوانند بهترین لوله ها را از معتبرترین شرکت ها و کارخانه ها خریداری کنند.

گفتنی است افراد برای خرید انواع لوله پلیکا می توانند به سایت abrahpipe.ir مراجعه کنند. شرکت آبراه با سال ها تجربه در زمینه فروش لوله های مختلف سعی کرده است، انواع لوله های پلیکا با ضخامت ها و تحمل فشارهای مختلف را به خریداران عرضه کند.

همچنین این شرکت می تواند انواع پوش فیت های مختلف برای اتصال لوله های پلیکا به یکدیگر را نیز به فروش برساند.

این شرکت سعی کرده است بهترین محصولات را با بهترین کیفیت و با کمترین قیمت ها به مردم ارائه کند تا رضایت آنها را جلب نماید.